[update] samenvatting van zitting #17

Samenvatting van zitting #17 in de Aken zaak

De zitting op 24 april duurde nauwelijks drie uur. De zitting begon met een poging de agenda’s te “coördineren”, zodat de biometrische expert als getuige kan worden opgeroepen. Verwacht werd dat dit op 25 april zou gebeuren, maar op die dag is de expert verhinderd, en aangezien het OM erop heeft gehamerd dat hij/zij een belangrijke getuige is zijn de data van de zittingen veranderd. Het lijkt er nu op dat deze expert op 12 mei zal getuigen (alhoewel dit nog steeds bevestigd moet worden). De zitting die gepland stond voor morgen is gecancelled, en voor nu zijn er drie nieuwe zittingen ingepland: op 31 mei, en 7 en 13 juni.

De zitting bestond uit het voorlezen van een deel van het dossier, omtrent de telefoons die in beslag zijn genomen tijdens de invallen: nummers die overeenkomen in het addressenboek van verschillende telefoons zijn vergeleken, zonder dat het mogelijk was om de conclusies van de smeris hierover te lezen, aangezien de verdediging dit verhinderd heeft (beschermd door een of andere Duitse wet). Een telefoonrekening van een van de aangeklaagden werd ook voorgelezen; er zijn een aantal sms berichten die niet voorkomen op de rekening, en de aanklager is ervan uitgegaan dat dit roaming messages zijn, alhoewel de advocaten hebben gesuggereerd dat het ook reclameberichten zouden kunnen zijn (die ook niet verschijnen op rekeningen). Verder stelt het beleid van Vodafone dat data na eén jaar vernietigd moet worden, wat betekent dat de informatie van deze rekening (aangeleverd door de Spaanse politie) niet gebruikt kan worden en op een illegale wijze is verkregen. Door al het bovenstaande hebben de aanklager en de rechter verzocht dat er een deskundige van de politie zal komen getuigen, die aan de ene kant zal uitleggen hoe de politie aan deze data is gekomen, en aan de andere kant of de eerder genoemde berichten roaming berichten zijn of niet. Dit zal tijdens de volgende zitting op 28 april gebeuren.

Tenslotte werd er een brief voorgelezen, verstuurd vanuit Berlijn aan een van de kameraden, vergezeld van een poster over een infoavond over de historische relatie tussen anarchisten en onteigening. Verschillende claims over solidariteitsacties met onze opgesloten kameraden, die vorige week hebben plaatsgevonden, werden ook voorgelezen.

De volgende zitting zal plaatsvinden op 28 april om 09.00

[https://solidaritatrebel.noblogs.org/post/2017/04/24/breve-resumen-de-la-sesion-17-del-juicio-por-el-caso-aachen-cast/]